Har det betydning, hvilken personprofil vi bruger? Dette spørgsmål hører jeg ofte, når jeg møder nye kunder, der er interesserede i at brug personprofiler i deres team.
Mit svar: Nej, det er ikke selve værktøjet, der er det afgørende – det er, hvordan I bruger det.
Personprofil giver fokus på fælles sprog og mål
Det vigtigste ved at arbejde med personprofiler er, at I etablerer et fælles sprog og ramme for dialog og forståelse. Hvert personprofilværktøj, hvad enten det er Enneagrammet, e-stimate (DISC / Talenter mv.), Thomas International (DISC) eller et helt fjerde, har sine egne styrker og begrænsninger. Uanset hvilket værktøj I vælger, er det essentielt, at det understøtter jeres specifikke mål og arbejdsmetoder.
Valg af profilværktøj: En strategisk beslutning
Når I vælger et personprofilværktøj, bør I overveje:
Mål:
Hvad ønsker I at opnå med personprofilerne? Er det bedre samarbejde, øget selvindsigt eller effektiv konflikthåndtering eller noget helt fjerde?
Langsigtet anvendelse:
Vælg et værktøj, der kan bruges kontinuerligt og tilpasses jeres behov for fx profiler til nye medarbejdere, oplæring etc. Skal det bruges kun kollegaer imellem eller skal det også bruges til rekruttering og til kommunikation med kunder etc.
Kendskab og uddannelse:
Sikre, at alle i teamet får den nødvendige viden og træning til at udnytte værktøjet optimalt.
Typisk starter mange teams med individuelle profiler, der giver indsigt i hver enkelt medarbejder. Denne proces inkluderer en individuel samtale samt en workshop, hvor teamet lærer grundlæggende om profilværktøjet, gætter måske på hinandens typer og til sidst samles i en fælles teamprofil.
Fra indsigt til handling
Den virkelige udvikling sker, når I tager den opnåede viden fra 1:1 samtalerne og workshoppen, og anvender den i det daglige arbejde. I den første periode kan fokus måske være på at placere kollegerne i de forskellige typer, men hurtigt vil opdagelsen af, hvordan du selv opfatter og arbejder med disse profiler, blive endnu vigtigere. Det handler om din egen forståelse og adfærd, ikke kun om at identificere andres profiler.
Opfølgende workshops er ofte nødvendige for at dykke dybere ned i teamets kommunikation, samarbejde og konflikter. Dette sikrer, at personprofilerne bliver en integreret del af teamets kultur og arbejde.